تاریخ ارسال : 1403/07/30
مدیر کل ارتباطات و فناوری آذربایجان غربی در نشست اعضای کمیته استانی نجات دریاچه ارومیه ضمن ارائه رویکرد دولت چهاردهم احیای دریاچه ارومیه، در مورد کاربرد ماهواره خیام توضیحاتی دادند.
ماهواره خیام، یک ماهواره سنجش از دور است که به سفارش سازمان فضایی ایران بوسیله ی یک شرکت روسی ساخته شده است و در ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ توسط موشک روسی سایوز از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به مدار نزدیک زمین ارسال شد. عملیات کنترل ماهواره در ایران و در مرکز کنترل فضایی سازمان فضایی ایران در ماهدشت کرج صورت می گیرد. این ماهواره با وزن ۶۰۰ کیلوگرم در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین درحال چرخش است و هدف اصلی آن جمع آوری اطلاعات و تصاویر از سطح زمین به دقت یک متر است. در این مدار اجسام با سرعتی نزدیک به ۲۸هزار کیلومتر در ساعت، حدود ۹۰ دقیقه یک مرتبه، دور زمین می چرخند. اما باید توجه کرد که با چرخش این ماهواره، زمین هم به دور خود می چرخد؛ ازاین رو ماهواره همواره بالای سر ایران یا منطقه خاورمیانه قرار ندارد و تقریبا همه کره زمین را پایش می کند. مدیرکل بهره برداری و عملیات فضایی سازمان فضایی ایران گفته است که ماهواره خیام هر روز حدود ساعت ۱۰: ۳۰ بامداد از غرب کشور، به بالای ایران می آید. در این فرصت، ایستگاه کنترل زمینی، تصاویر و داده های ماهواره را دانلود کرده و فرامین جدید را به آن می دهد. ماهواره دور بعدی را که دور کره زمین می زند (حدود ساعت ۱۲ ظهر) در مرزهای شرقی کشور مجدداً دیده می شود. این اتفاق ۱۲ ساعت بعد، یعنی ساعت ۱۰: ۳۰ شب ۲ ساعت دوبار در آسمان ایران ظاهر می شود.
قاسم جلیلی نژاد، مدیر کل ارتباطات و فناوری آذربایجان غربی در نشست اعضای کمیته استانی نجات دریاچه ارومیه که با هدف امکان سنجی کاربری تصاویر ماهواره ای خیام در احیای دریاچه ارومیه و با حضور دبیر کمیته استانی نجات دریاچه ارومیه، دستگاههای در رابطه با ستاد احیای دریاچه و مدیران پژوهشگاه فضایی برگزار شد، ضمن اشاره به اهمیت احیای نگین فیروزه ای ایران برای تمام مردم ایران، اظهار داشت: داده های ماهواره «خیام» یک داده پرارزش ملی است و با استفاده از روش های پیشرفته تحلیل داده، به کمک احیای دریاچه ارومیه می آید.
جلیلی نژاد ضمن اشاره به اهمیت اقدامات نرم افزاری احیای دریاچه ارومیه و مدیریت منابع آبی، خاطرنشان کرد: ماهواره خیام دارای سنجنده های اپتیکی در طیف های مختلف با قدرت تفکیک تصویر یک متر است که با هدف ارتقای مدیریت بهینه منابع کشور در حوزه های مختلف طراحی و ساخته شده است.
ایشان در ادامه به کاربردهای استراتژیک ماهواره «خیام» اشاره نمود و اضافه کرد: داده های ماهواره «خیام» در حوزه هایی همچون کشاورزی، محیط زیست، بلایای طبیعی، تغییرات شهری، اکتشافات معدنی و منابع آبی کاربرد دارد.
جلیلی نژاد به بخشی از کاربردهای ماهواره «خیام» در احیای دریاچه ارومیه اشاره نمود و اظهار داشت: تحلیل منابع آبی، شناسایی محصولات زراعی، شناسایی کاربری اراضی، پایش حریم روخانه ها و پایش پهنه آبی همچون کاربردهای داده های ماهواره «خیام» در جهت احیای دریاچه ارومیه است.
در ادامه این نشست میثم عابدی، مدیر کل راهبردی پژوهشگاه فضایی گزارشی از توانمندی ها و دستاوردهای متخصصان این پژوهشگاه را در بهره گیری از داده های ماهواره ای و فناوری سنجش از دور به منظور احیای دریاچه ارومیه عرضه کرد.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهم ترین کاربردهای تصاویر ماهواره «خیام» در جهت حل مسائل و چالش ها در حیطه منابع آبی است، تصریح کرد: اضافه شدن پژوهشگاه فضایی و داده های دقیق ماهواره «خیام» به کمیته احیای دریاچه ارومیه، به سازمان های متولی در احیای دریاچه بسیار کمک خواهد نمود.
جعفری، دبیر کمیته استانی نجات دریاچه ارومیه هم ضمن قدردانی از اقدامات پژوهشگاه فضایی ایران، اظهار داشت: رویکرد دولت چهاردهم احیای دریاچه ارومیه است و اهمیت ویژه ای برای ادامه حیات آن قائل است.
وی ضمن اشاره به تشکیل کمیته فنی برای استفاده از داده های «خیام» در جهت احیای دریاچه ارومیه، اضافه کرد: استفاده از داده های سنجش از دور، مشخصات تصاویر ماهواره ای «خیام»، فرصت ها و محدودیت های استفاده از آن، بررسی نیازهای ستادهای احیای دریاچه ارومیه و راهکارهای پیاده سازی آن در کمیته فنی مورد بررسی قرار می گیرد.
اطلاعات بیشتر در مورد ماهواره خیام
سه شنبه 18 مرداد ماه 1401 ساعت 10: 20 به وقت تهران ماهواره «خیام» به روی ماهواره بر «سایوز» از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب شد. جالب است بدانید، اغلب رسانه های رسمی در روز پرتاب
ماهواره، از واژه «ماهواره ایرانی» استفاده کردند؛ همچون می توان به سلسله گزارش هایی از صدا و سیما، تسنیم، فارس، باشگاه خبرنگاران جوان و ایرنا اشاره کردند. موضوعی موجب شد این تصور پیش بیاید که خیام توسط ایران تولید شده و روسیه فقط مسئولیت پرتاب آنرا برعهده داشته است. این مسئله پس از پست اینستاگرامی سفارت روسیه در تهران و اشاره به این که خود ماهواره توسط شرکت های روس تولید شده در رسانه ها و رسانه های اجتماعی، بازتاب گسترده ای پیدا کرد. بعد از آن سالاریه، رییس سازمان فضایی ایران در نشست خبری روز 19 مرداد ادعا نمود که «طراحی مفهومی سطح بالای ماهواره خیام در داخل کشور انجام شده است.»
با توجه به این که تمام تجهزات به کار رفته در ماهوارهٔ خیام، قبلاً در روسیه طراحی و حتی تولید شده بودند، ممکنست آن چه رییس سازمان فضایی ایران از آن به عنوان طراحی مفهومی (Conceptual Design) یاد می کند، RFP یا سند «درخواست پیشنهاد» (Request for Proposal) باشد که سندی است که سفارش دهنده یک کالا یا
خدمات از بنگاه ها و شرکت هایی که توانایی ارائه آن کالا یا خدمات را دارند درخواست می کنند، که برای رفع نیازهایی که در این سند قید شده «پیشنهاد» بدهند تا سفارش دهنده راهکارهای پیشنهادی را بررسی کند و در صورت لزوم یکی از آنها را انتخاب نماید.
موضوع خبر :
- ماهواره
- فناوری
- فضایی
- تكنولوژی
به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
1
2
3
4
5
(1)
نظر شما در مورد کاربرد ماهواره خیام چیست؟ چیست؟